Säker & Trygg Förening 2024
Team East TKD klubb Kalmar
En säker och trygg förening
Uppdaterad oktober 2023
- Föreningens värdegrund
- Brandsäkerhet
- Regler och besiktning av anläggningen/lokalen
- Utemiljö i er närhet
- Utrustning för den verksamhet som bedrivs
- Föreningskultur - klimat. Trygg idrotts/föreningsmiljöer
- Ledarskap
- Föreningskunskap
- Olycksfall/akut/insjuknande
- Alkohol/narkotika/dopning/tobak/spel
- Resor - transporter
- Kunskap och råd
- Föreningens värdegrund
Vi bedriver idrott för barn, ungdomar och vuxna för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi vill ständigt utvecklas och förbättras både till form och innehåll. Vi vill skapa en sund och framgångsrik idrottslig- och social miljö för att nå såväl föreningens idrottsliga, den enskilde aktives resultat- och prestationsmål utifrån varje
individs individuella förutsättningar.
Om föreningen, vår värdegrund
Hos TE tränar vi olika kampsporter för alla åldrar och nivåer.
Hos oss är man välkommen oavsett man vill träna för motionens skull eller vill tävla.
Våra idrotter:
Taekwondo och då framförallt den olympiska men även traditionell träning.
Hapkido (jungkikwan)
Muaythai (thaiboxning).
Kickboxning.
MMA (mixed martial arts).
Våra värdegrunder
Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.Föreningsdemokrati innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett
bakgrund. Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill oavsett kön, könsidentitet och uttryck, etnisk och social bakgrund, religion/trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning eller ålder får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.
Rent spel
Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot diskriminering, trakasserier, kränkningar och våld såväl på som utanför idrottshallen.
- Brandsäkerhet
TE ansvarar inte för brandsäkerheten i anläggningarna vi använder.
TE följer de utrymningsrutiner och utrymningsvägar som finns för respektive lokal som används i verksamheten. Styrelsen ser även till att samtliga tränare och instruktörer känner till detta om olyckan skulle vara framme. Information om brandsläckare ges också till de berörda.
Återsamlingsplatsen är rondellen utanför nya ishallen.
- Regler och besiktning av anläggningen/lokalen
Team East hyr lokaler av Kalmar kommun som ansvarar för besiktning av lokalen. Upptäcks några brister i vår lokal som TE nyttjar kommer detta anmälas till anläggningsansvarig. De regler och föreskrifter som setts av Kalmar kommun kring anläggningen/lokalen följer vi.
- Utemiljö i er närhet
Mycket trafik på Smålandsgatan och vi uppmuntrar våra aktiva att vara extra försiktiga om de behöver korsa gatan och att om man får skjuts släpps av och hämtas upp på den sidan är sporthallen är. Om parkering sker på baksidan av sporthallen är det kvällstid en väldigt mörk promenadsträcka till simhallens entré och vi rekommenderar att man går denna sträcka tillsammans med någon annan.
- Utrustning för den verksamhet som bedrivs
Den utrustning som krävs för att utöva våra kampsporter är träningskläder och vattenflaska, utöver det krävs en hel del annan utrustning beroende på vilken typ av kampsport du vill fortsätta med. Som ny får man alltid låna de du behöver första passet, sedan måste du själv köpa de som behövs. Vårdnadshavare och den enskilde har ansvar för att ha korrekt utrustning, instruktör finns även som stöd kring frågor om utrustning till respektive kampsport. Vid sparring skall alltid tandskydd, och pungskydd användas. Skulle en utövare sakna lämpliga skydd förs samtal med utövaren och vårdnadshavaren vad som behövs kompletteras. Att inte använda detta vid sparring löper stor skaderisk då bör instruktören neka medlemmen för att inte sparras.
- Föreningskultur - klimat. Trygg idrotts/föreningsmiljöer
Likabehandlingsplan:
Likabehandlingsplanen är till för att stödja barnens rättigheter att behandlas lika. Den är också till för att förebygga och förhindra diskriminering samt kränkande behandling.
MÅLSÄTTNING
Målet är att alla aktiva barn, ungdomar och ledare i föreningen ska trivas och må bra. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller känna sig utsatt för annan kränkande behandling. Alla i föreningen ska känna sig välkomna, trygga och sedda. Det ska vara trevligt och roligt att komma till Team East TKD . Alla våra aktiva barn,ungdomar och deras föräldrar ska ha fått ta del av vår likabehandlingsplan.
NULÄGET
Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska känna sig trygga när de utövar sin sport i TE. Ledarna är ansvariga för att trakasserier eller kränkande behandling inte förekommer. Alla måste visa att vi inte accepterar något beteende som kan uppfattas som kränkande. De vuxna ska vara goda förebilder. Föräldrar till sina utövare har även en föräldrapolicy tillgodo vad som gäller för föräldrar, finns nere i lokalen.
Inom Team East står vi för följande principer:
- vi arbetar för att stärka individens självkänsla
- vi bedriver en verksamhet där laganda, gemenskap, glädje och kamratskap prioriteras
- vi fostrar ungdomar socialt efter allmänna demokratiska principer
RUTINER VID KRÄNKANDE BEHANDLING
- Vid en kränkning ska ledaren direkt ta kontakt med de inblandade för samtal om vad som inträffat.
- Föräldrarna kontaktas och informeras om det som inträffat och vilka åtgärder som vidtagits/bör vidtas.
- Uppföljning sker med berörda barn och ungdomar samt föräldrar vid behov.
- Vi dokumenterar alla händelser och vidtagna åtgärder.
UTREDNING VID TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING
- Ledaren tar reda på vad som hänt och pratar med alla parter för att få en allsidig bild. Det omfattar både den eller de som kan ha eller har utövat kränkningen, och den som blivit utsatt.
- Ledaren försöker ta reda på orsakerna till den uppkomna situationen och analyserar dessa.
- Vårdnadshavare till barn och ungdomar som är inblandade ska snarast informeras av ledaren.
- Ledaren och vårdnadshavaren söker lösningar som ska hindra att kränkningen upprepas.
- Utredningen dokumenteras och sparas hos Team East
- Ledarskap
TE ställer höga krav på sina ledare på alla nivåer inom föreningen. Eftersom ledarnas engagemang bygger på ett ideellt deltagande krävs det att våra ledare har ett stort intresse för barnidrott. Eftersom ledarna är en central del i TE´s verksamhet är det viktigt att dessa sätter barnens bästa i första hand, föreningens bästa i andra hand och övriga eventuella intressen i tredje hand.
Rutin för begäran om utdrag ur belastningsregistret
Barn och ungdomar som tar deltar i våra aktiviteter ska uppleva trygghet i föreningen.
Syftet är att motverka att våra unga aktiva utsätts för brott och kränkande behandling.
Den som är ledare hos oss och är äldre än 15 år ska för att kunna arbeta med våra barn och ungdomar lämna registerutdrag från belastningsregistret. Det ska även göras vartannat år.
Det är den sökande som själv ska hämta utdrag från polisens belastningsregister. Blanketter finns på polisens webbplats.
Utdrag från belastningsregistret ska överlämnas till klubbchefen alternativt ordförande i samband med att arbetet med barn och ungdomar erbjuds. Utdraget får inte vara äldre än ett år. Klubbchefen alternativt ordförande ansvarar för att utdraget inkommer och att uppgifter stämmer överens med sökandes identitetsuppgifter. Det förs sedan in på vår hemsida sidan avsedd för utdrag för belastningsregistret.
Bedömning av registerutdrag
Arbete med våra barn och ungdomar ska inte ske om registerutdraget visar att en person är dömd enligt vissa särskilt allvarliga och angivna brott. Sådana brott som avses är:
- Mord
- Dråp
- Misshandel
- Människorov
- Barnpornografibrott
- Samtliga sexualbrott
- Grovt rån
Därutöver får, vid annan brottslighet, bedömas om den sökande kan anses som lämplig för anställning. Det ska göras en individuell bedömning av styrelsen om arbete ska erbjudas eller inte.
TIll dig som ledare i Team East
I alla sammanhang agera utifrån TE´s värderingar, se till att samtliga aktiva känner sig sedda och välkomna. Motarbeta all form av främlingsfientlighet, mobbning och diskriminering. På ett positivt sätt uppmuntra de aktiva. Du ska alltid kommunicera i en trevlig ton- Inget skrik är okej vare sig vid match eller träning. Styrelsen ser gärna att du deltar på ledarträffar. Se till att gruppen använder svenskalag.se för att hantera informationsgivning, närvarorapportering på ett smidigt sätt.
Vid match hälsa på motståndarna och domarna. Efter match ska du tacka
motståndarna och domarna. Alltid stötta domaren i dennes uppdrag att döma matchen. Informera vårdnadshavare i din grupp att inga negativa kommentarer får förekomma från sidan varken mot egna aktiva, motståndare eller domare. Alltid tillse att hämtning av aktiva efter aktivitet sker på ett betryggande sätt
(d.v.s. inga barn lämnas ensamma, det är vårdnadshavare ansvar att hämta
barnen, om de inte är tillräckligt gamla för att åka hem själva)
Tillse att föräldramöte med föräldrar/anhöriga genomförs minst en gång per år. Visa utdrag ur belastningsregistret i syfte att säkerställa en verksamhet där barn och ungdomars bästa är i fokus. Gå de utbildningar som är aktuella för vår förening.
Du som är vårdnadshavare ska:
TEs föreningsverksamhet bygger till stor del på ideellt engagemang. Ofta har vårdnadshavare till barn som är verksamma i TE viktiga roller i föreningen, exempelvis som ledare. En förutsättning för ett fungerande verksamhet är ett gott samarbete mellan ledare, vårdnadshavare och förening. Vårdnadshavare till barn i TE bör också vara medvetna om att deras förhållningssätt till verksamheten i stor utsträckning påverkar barnets förhållande till kampsporten och gruppen. Se till att rätt utrustning tas med till träning och match. Ansvara för att ditt barn avstår träning/match när hen är sjuk eller skadad. När du är publik alltid stå på den sida där ledarna inte är.
- Heja, hurra och uppmuntra vid sidan av mattan, men aldrig coacha eller instruera från sidan under träning eller match, det är ledarnas uppgift.
- Uppmuntra, inte bara ditt eget barn, utan hela gruppen vid match, i med- och motgång.
- Se domaren som en ”vägledare”, en domares beslut får aldrig kritiseras.
- Vara en god förebild för de aktiva och alltid agera sportsligt gentemot alla klubbar och domare.
- När du hör kränkande kommentarer och liknande från sidan, ta avstånd från dessa både genom att påtala kränkande beteende då det förekommer och bidra till en sund miljö runt kampsporten.
- Se till prestation och utveckling hos barnen före resultat både vid match och vid alla tävlingar gruppen deltar i.
- Delta i gruppens föräldramöten.
- Konstruktiv dialog med gruppens ledare gällande ditt barn.
- Inte uppehålla dig i lokalen under träning annat där det är en avsedd plats.
TE ser gärna att du som vårdnadshavare följer föreningen i social medier såsom Twitter, Instagram och Facebook. Att TE har många följare är viktigt för att bygga och utveckla intresset för vår verksamhet och stärka varumärket Team East. Allvarliga eller upprepade överträdelser av TE´s policys leder till disciplinärenden och kan innebära påföljder såsom att man avskiljs från sitt uppdrag eller engagemang i TE.
- Föreningskunskap
Medlemmar i TE är olycksfallsförsäkrade när de är verksamma i föreningens verksamhet genom Svenska Taekwondo Förbundet och Svenska Budo Förbundet. Innehållet i försäkringarna är detsamma och ger ett grundskydd om du råkar ut för en skada i samband med match, tävling, organiserad träning och även under resor till och från sådana aktiviteter. Det är lämpligt att komplettera med egen individuell försäkring.
- Olycksfall/akut/insjuknande
Alla tränare erbjuds utbildning i olycksfall, akut insjuknande och D-HLR, med uppföljning en gång per år. Utbildningen Innefattar enligt följande, akut omhändertagande och förebyggande vård vid de vanligaste sjukdomarna.I lokalen finns alltid en mindre förbandsväska med diverse enklare material plus en mask att användas vid mun-mot mun metoden.
Ansvarig ledare har alltid mobiltelefon med sig och telefonnummer finns
angivet på PM för respektive tävling. Hjärtstartare finns i simhallen vid badmästarhytten
Om en olycka händer eller att någon plötsligt insjuknar skall vi ha adekvat material lättillgänglig.
Ansvariga ledare skall ha kunskap om agerande vid akut insjuknande.
Ansvarig ledare delegerar erforderliga insatser och omhändertagande vid insjuknande eller olyckstillfälle.
Ansvarig ledare larmar 112, vid behov.
Ansvarig ledare meddelar anhöriga.
Klubbchefen mailar information för anmälan till försäkringsbolag.
- Alkohol/narkotika/dopning/tobak/spel
TE ställer sig bakom samhällets mål att minska alkoholkonsumtionen och
framför allt senarelägga ungdomars alkoholdebut. Som en del av landets i
särklass största ungdomsrörelse har vi ett stort ansvar när det gäller ungdomars alkoholvanor. Inga alkoholdrycker skall förekomma bland vare sig ledare eller aktiva samband med idrottsverksamhet.
TE skall verka för att dess ledare och aktiva blir medvetna om tobakens negativa inverkan på individ och miljö och arbetar även för en minskad konsumtion. Vi vill också verka för, utöver vad tobakslagen anger, att skapa en så tobaksfri miljö som möjligt.
Om vi skulle upptäcka att någon av våra ungdomar druckit alkohol samtalar vi med berörd person samt kontaktar omgående vårdnadshavare.
Ansvaret för att dessa regler följs är ungdomarnas, ledarnas och vårdnadshavare.
Som ungdomsledare och vuxen är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är en god förebild för sina ungdomar.
Det är inte tillåtet att dricka alkohol under resor/läger/sammankomster, anordnade av TE.
Vi dricker aldrig alkohol iklädda föreningens kläder.
Om vi upptäcker att någon ledare bryter mot ovanstående så agerar vi på följande sätt:
Enskilt samtal.
Erbjuder stöd och hjälp.
Om det upprepas, stängs man av från sitt ledaruppdrag.
- Resor - transporter
Vid resor där privata bilar eller hyrfordon inklusive buss används, skall samtliga i fordonet använda säkerhetsbälte. Antalet passagerare får inte överstiga det antal som framgår av registreringsbeviset. Föraren ska ha haft körkort i minst 2 år. Fordonet skall vara godkänt av Svensk Bilprovning och har godkända vinter/eller sommardäck.
Föraren skall vara nykter och drogfri samt följa aktuella trafik- och
hastighetsbestämmelser. Vid resor överstigande två timmar bör det vara minst 2 förare. Deltagarlista finns alltid med i bilen och en kopia mailad till ordförande alternativt annan ledare om ordförande är med på resan.